ΛΥΚΟΥΡΙΑ: ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΤΡΙΝΗ ΒΡΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΛΥΚΟΥΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Οι κάτοικοι του χωριού της ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ με χαρά είδαν την «ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ» για πολλά χρόνια πέτρινη βρύση, να ξαναλειτουργεί, να βγάζει νερό.

Πρόκειται για μια παραδοσιακή πέτρινη βρύση που πραγματικά στολίζει το χωριό και βρίσκεται έξω από το σχολείο δίπλα στην στάση. Κατασκευάστηκε από τους ντόπιους τεχνίτες κ.κ ΤΑΚΗ ΣΤΟΥΡΑ (ΜΠΑΡΜΠΑΤΑΚΗ), ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟ (ΚΑΣΚΑΝΤΗ), ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟ (ΚΑΣΙΟΛΑ) το έτος 1984 (περίπου) επί προεδρίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΙΓΓΟΥ, που λειτούργησε μερικά χρόνια και σταμάτησε επειδή άλλαξε το δίκτυο ύδρευσης του χωριού.

Έχουν περάσει σύμφωνα με πληροφορίες 30 (τριάντα χρόνια που δεν λειτουργεί και κανένας από τους διατελέσαντες προέδρους της Κοινότητας ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ δεν έδειξε ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για να συνδεθεί με το ΝΕΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.
Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβούλου της κοινότητας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΥΡΑ, σε συνεργασία με τον τοπικό σύμβουλο κ. ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΓΚΛΑΡΑ και την σύμφωνη γνώμη του σημερινού αντιδημάρχου της Δημοτικής ενότητας Κλειτορίας κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΤΡΟΥΛΑΚΗ πραγματοποιήθηκε η σύνδεσή της στο νέο δίκτυο ύδρευσης.

Ένας επισκέπτης του χωριού (ΣΩΓΑΜΠΡΟΣ) που γνώριζε ότι η πέτρινη βρύση δεν λειτουργούσε για πολλά χρόνια έδειξε ενδιαφέρον βρήκε μια κάνουλα νερού διαφορετική από τις κοινές κάνουλες και την προσέφερε στο χωριό για να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει η βρύση. Έπρεπε προηγουμένως να γίνουν κάποιες εργασίες υδραυλικές σχετικά με την σύνδεση στο ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ και κάποιες εργασίες καθαρισμού της, επειδή είχαν γράψει με μπογιές συνθήματα και έπρεπε να γίνει υδροβολή.

Τις εργασίες σύνδεσης ανέλαβε ο κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΕΡΟΣ συγχωριανός και υδραυλικός του Δήμου Καλαβρύτων, και τις εργασίες καθαρισμού ανέλαβε ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΡΑΣ. Τον καθαρισμό της πέτρινης βρύσης προσέφερε ο συγχωριανός κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΙΓΓΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι πιο πάνω εργασίες, ο κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΡΑΣ τοποθέτησε την νέα κάνουλα πάνω στην πέτρινη βρύση και λειτούργησε. Η κάνουλα νερού έχει πολύ εύκολη χρήση. Με ένα πάτημα της αρχίζει να βγάζει (τρέχει) νερό και σε μισό περίπου λεπτό σταματάει χωρίς να χρειάζεται, να υπάρχει, κάποιο ανθρώπινο χέρι για να την κλείσει. Με την κάνουλα αυτή δεν γίνεται σπατάλη νερού διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ.

Η πέτρινη βρύση εκτός του ότι είναι ένα στολίδι για το χωριό, είναι πολύ χρήσιμη διότι εξυπηρετεί τους συγχωριανούς μας καθώς επίσης και τους διερχόμενους περαστικούς επισκέπτες (μικρούς και μεγάλους) να κάνουν μια στάση ανάπαυσης, ξεκούρασης, να δροσιστούν πίνοντας κρύο πόσιμο νερό, να ξεδιψάσουν και να συνεχίσουν ευχάριστα την πορεία τους μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους.

Πληροφορήθηκα ότι πριν από αρκετά χρόνια υπήρχαν στο χωριό ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΕΣ ΒΡΥΣΕΣ που σήμερα δεν υπάρχουν (έχουν καταστραφεί) και θα πρέπει αυτή η μοναδική βρύση να διατηρηθεί.

Αξίζει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που έδειξαν ενδιαφέρον και συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο να λειτουργήσει το έργο αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΛΗΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις